
LAZER EPİLASYON
LAZER EPİLASYON NEDİR?
Cildimizdeki istenmeyen tüylerin lazer ışığı kullanılarak kalıcı olarak yok edilmesine lazer epilasyon denir. Lazer epilasyon tekniği etkin, hızlı ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış güvenilir bir tedavi yöntemidir. Lazer epilasyon yöntemi 1997 yılından beri kullanılmaktadır ve ülkemizde ilk uygulayan iki merkezden biri biziz. Lazer epilasyon da istenmeyen tüylerin olduğu bölgeye, uygun dalga boylu lazer ışınları yine uygun doz, süre ve uygun lazer başlıkları ile uygulanmakta ve çevre dokuya minimal ve geçici etki etmektedir. Lazer ışınları, kıl köklerini çevre dokuya zarar vermeden yok etmekte ve bölgeye göre değişmekle birlikte ortalama 6-8 seans sonunda istenmeyen kılların % 80-90’ından kalıcı olarak kurtulmayı sağlamaktadır.
EPİLASYON AMACI İLE KULLANILAN LAZERLER NELERDİR?
Alexandrite, Diod, Nd Yag ve Ruby lazer. Bunlar arasında hem hekim hem hasta açısından en pratik olan ve en yaygın kullanılan Alexandrite lazerdir. Diod ve Nd Yag lazer daha derine indiği için nispeten daha ağrılıdır. Ancak özellikle koyu tenli hastalarda ve başarı oranı nispeten düşük olan yüz gibi bölgelerde Diod lazer tercih edilir. Günümüzde Ruby lazer hemen hiç kullanılmamaktadır. Kliniğimizde Alexandrite ve Diod lazer bulunmaktadır.
LAZER EPİLASYONDA LAZER NASIL ETKİ EDER?
Lazer epilasyon da, temel etki mekanizması, lazer ışığının özgün bir dalga boyu ile atım süresini (pulse duration) birleştirerek kullanan ‘’selektif fototermoliz’’dir. Bu sayede hedef dokuda istenen optimal etki oluşturulurken çevre dokuda minimal etki ve hasar oluşturulur. Kıl büyümesini sağlayan kıl kökü (kıl folikülü), kıla koyu rengini veren melanin adlı maddeden çevre dokuya göre daha zengindir. Melanin, koyu renkli olduğu için ışığı daha çok emer. Bu özellikler sayesinde, uygulanan lazer ışığı melanin içeren kıl kökü tarafından, çevre dokuya göre daha hızlı ve yoğun olarak emilmekte ve lokal olarak daha çok ısınarak, kıl kökünde çevre dokuya zarar vermeden selektif ısı hasarı oluşturulmaktadır.
LAZER VE IPL AYNI MIDIR?
IPL lazer değildir. Lazer ışığının farkı belli bir hedefi görmesi, tek bir dalga boyunda olması ve yayılmadan ilerlemesidir. Her şeyden önce IPL de lazer ışını değil, yoğunlaştırılmış adi ışık kullanılmaktadır. ., seçici olmaması nedeni ile etkili olmaması ve sonuçlarının kalıcı olmadığının düşünülmesidir Yoğunlaştırılmış ışığın yarattığı ısı ile kıl köklerine etki edilmekte ve kalıcı olmayan, geçici kıl dökülmesi sağlanmaktadır. Ayrıca, lazer ışığı, istenen dalga boyunda, istenen süre ve şiddette istenen dokuya odaklanabilir. Bu sayede ışığın hedef dokuyu görmesi sağlanırken, çevre dokuya hasar verilmemektedir.
LAZER EPİLASYON HANGİ BÖLGELERE UYGULANIR?
Lazer epilasyon pratik olarak göz çevresi dışında her bölgeye uygulanabilir. Ancak en sık uygulanan bölgeler kadınlarda yüz, koltuk altı, bikini, bacak ve kollar; erkeklerde ise ense, boyun, elmacık kemikleri ve sırt bölgesidir.
LAZER EPİLASYONDA YAŞ SINIRLAMASI VAR MIDIR?
Kıl gelişiminin tamamlanmamış olması nedeni ile uygulanmasında sakınca olmadığı halde 15 yaş altı kişilerde uygulamayı tercih etmiyoruz. Ancak sosyal anlamda hastayı önemli ölçüde rahatsız ediyor ise seansların uzun sürebileceği konusunda uyarıda bulunarak uygulama yapabiliyoruz. Uygulamada üst yaş sınırı yoktur. Ama kıllar beyazlaşmışsa ( pigment kalmamışsa ) lazer etki etmez.
LAZER EPİLASYON KİMLERE UYGULANMAZ?
Teorik olarak lazer ışığının nöbeti tetikleme olasılığı ile epilepsi hastalarına, gebeliğin doğal seyrinde oluşabilecek sorunlarda masumiyetinin kanıtlanamayacak olması ve yeterli bilimsel veri olmaması nedeniyle hamilelere, ışıkla tetiklenen bir hastalığı olanlara uygulanmaz. Ayrıca çok açık renkli, kızıl renkli ve veya beyaz tüylere lazerin faydalı olmaması nedeniyle lazer yapılamaz. Bunun dışında ışığa duyarlılık yaratabilecek ilaç kullananlarda uygulama sırasında dikkatli olunması gerekir! Mükemmel sonuçlar beyaz tenli ve koyu renkte kıla sahip kişilerde alınmaktadır. Ancak cildin ve kılın rengine bağlı olarak gerekli doz ve süre ayarlamaları yapılarak aynı sonuçlar elde edilmektedir. Yine de renksiz, sarı kıla ve siyah tenli kişilere lazer epilasyon uygulanmamaktadır.
GEBELİKTE LAZER EPİLASYON UYGULANIR MI?
Bebeğin oluşumunun gerçekleştiği ilk 3 aylık dönemde lazer epilasyon uygulamıyoruz. Daha sonraki dönemlerde de henüz klinik çalışmalar olmadığından, herhangi bir olumsuz etki bildirilmemiş olmasına rağmen Lazer epilasyon uygulamıyoruz.
LAZER EPİLASYONUN EN BAŞARILI OLDUĞU BÖLGELER NELERDİR?
Kadınlarda koltuk altı, bikini ve alt bacak; erkeklerde ise boyun bölgesi ve koltuk altı
LAZER EPİLASYONUN AZ BAŞARILI OLDUĞU BÖLGE NERESİDİR?
Yüz bölgesinde başarı oranı diğer bölgelere göre daha düşüktür. Özellikle çene, boyun bölgesinde hormonların etkisi ile tüyler çıkar. Hormonal durum düzene girerse başarı oranı yükselir.
LAZER EPİLASYONDA İDEAL HASTALAR KİMLERDİR?
Açık tenli ve koyu kıl rengine sahip hastalarda hem başarı oranı yüksek hem de yan etki oranı düşüktür.
LAZER EPİLASYONUN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Lazer epilasyon uygulamasının kalıcı bir yan etkisi yoktur Her hastada uygulama sonrasında kızarıklık ve kıl köklerinde kabarıklık beklenir. Bu etki yaklaşık 1 saatte kaybolur. Nadiren kabuklanma, uygulama alanında açık veya koyu renk değişikliği ve su toplanması olabilir. Ancak bu durum uygun yöntemlerle tedavi edilebilir ve geçicidir. Unutmamak gerekir ki lazer epilasyon, komplikasyonları olabilen bir uygulamadır. Bu nedenle her zaman hekim kontrolünde yapılmalıdır. Oluşabilecek her türlü komplikasyon halinde hasta bu durumu bilen ve tedavi edebilen bir hekimin elinde olduğundan emin olmalıdır.
LAZER EPİLASYONDA 0RTALAMA KAÇ SEANS GEREKİR? SEANS ARALARI NE KADARDIR?
Lazer epilasyonda hedef kıllarda %80-90 azalmadır. Bu orana ulaşmak hastadan hastaya değişmekle birlikte kadın hastalarda koltuk altı, bacak ve bikini için ortalama 6-7 seans; erkek hastalarda ise ortalama 7-8 seansta sonuç alınabilmektedir. Kadın hastalarda yüz uygulamalarında hastaya herhangi bir seans sayısı söylemek mümkün değildir. Erkek hastalarda hormonal özellikler nedeniyle bu oranda bir azalmadan ziyade kıl sayısı ve kalınlığını rahatsız etmeyecek düzeye getirmek hedeflenir. Seans araları yüz, boyun gibi yerlerde 1-1.5 ay; diğer bölgelerde 2-2.5 aydır. Bu seans sayıları kıl yapısına göre kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Alexandrite lazerin sağladığı enerji ile kıl kökü yapısının imha edilmesi ve tekrar kıl üretememesi amaçlanmaktadır. Etkin dozlarda uygulama yapılmalı, düşük lazer epilasyon dozları uygulanarak seans sayısının arttırılması gibi ticari yaklaşımlarda bulunulmamalıdır; aksi taktirde kıllar incelir, lazerden daha az etkilenir hale gelir ve gereken seans sayısı artar.
LAZER EPİLASYONDAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR NELERDİR?
Tüy yapısını görmek istememiz nedeni ile ilk görüşmeye gelirken tüylerin uzun olması önerilir. Ağda veya epilatör gibi kılı kökünden alan bir yöntemden sonra yüz bölgesinde en az 10 gün, diğer vücut bölgelerinde 3 hafta beklenilir. Ayrıca uygulama açısından bronz olmamalıdır Lazer epilasyon sonrasında ve seanslar arasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Hasta normal gündelik yaşantısına dönebilir. İşine gidebilir, duş alabilir, makyaj yapabilir. Güneş gören bir bölgeye yapılan uygulamalardan sonra güneş koruyucu sürülmelidir. Seans aralarında çıkan tüyler sadece jilet, makas gibi yöntemlerle kısaltılabilir. Tüylerin çekilmemesi gerekir. Ayrıca seans dozunu azaltabileceği ve yan etki olasılığını arttırabileceği için bronzlaşmaktan kaçınılmalıdır. Lazer epilasyon fiyatları nasıldır? Uygulama yapılan bölgeye, bu bölgedeki yaygınlığa göre değişmektedir. Ayrıntılı bilgi için bize
YASAL UYARI ! Sitede yer alan bilgiler ziyaretçilere bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Bu bilgiler teşhis ve tedavi için kullanılamaz. Hastalar ancak bir hekime başvurarak yardım almalıdır.
İÇERİK UYARI ! Copyright 2012 Bu sitedeki tüm içerikler Dr Rasime Erkan tarafından hazırlanmıştır. İçeriğin kopyalanması yasaktır
Lazer epilasyon seansı ve ücretsiz görüşme için randevular telefon ile verilmektedir.
Lazer epilasyon seansından önce dikkat edilecekler:
1-Lazer epilasyon uygulanacak bölgelerin cilt rengi güneş veya solaryum’dan bronzlaşmamış olup, seans sırasında kişinin gerçek ten rengine yakın olmalıdır..
2-Lazer epilasyon uygulanacak bölgelerdeki kıllara son 20 gün içinde kökten alma işlemi (ağda, cımbız, epilatör) yapılmamış olmalıdır.
3-Uzayan kıllar seanstan en son 2 gün öncesine kadar vücutta jilet veya makas ile, yüz bölgesinde makas ile kısaltılabilir
4-Lazer epilasyon uygulanacak kıllara sarartma, boyama gibi işlemler yapılmamış olmalıdır.
5-Cildi soyan ürün (peeling) kullanılıyorsa (retinoik asit, glikolik asit gibi) 15 gün önce bırakılmış olmalıdır.
6-Lazer uygulaması yapılırken cilt üzerinde makyaj malzemesi bulunmamalıdır.
Lazer epilasyondan sonra dikkat edilecekler
1- Lazer uygulamasından 2 gün sonraya kadar güneşe maruz kalınmamalı ve solaryuma girmemelidir. Zorunlu olarak güneşe maruz kalınırsa (özellikle yüz bölgesi için) yüksek koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır.
2- Seans aralarında güneşlenme yada solaryum ile bronzlaşmış olma, bir sonraki seans zamanı ten renginizin koyulaşmasına ve uygulama yapılamamasına neden olacaktır. Seansınız ten renginiz normale yaklaşana kadar ertelenecektir.
3- Lazer epilasyondan hemen sonra ılık duş alınabilir. Bir hafta kese, peeling gibi cildi tahriş edecek uygulamalar yapılmamalıdır.
4- Lazer Epilasyon uygulanan bölgede kişinin cilt hassasiyetine göre değişen sürede; 1 saat ila birkaç gün arasında kızarıklık oluşması normaldir.
5-Bazı kişilerde işlem sonrasında uygulama yapılan bölgede hafif kabarıklık, nadiren kabuklanma ve sivilce oluşursa da tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçecektir.
6- Lazer epilasyon uygulanan kılların kökleri 3 ila 10 gün içinde hafifçe uzayarak dökülmeye başlar veya el ile tutularak çekildiğinde kolayca çıkar.
7- Seans aralıkları yüz bölgesi için 5 hafta, vücut bölgeleri için 8 haftadır.
8- Ortalama seans sayısı vücut bölgeleri için 6-8 seans, yüz bölgeleri için 6- 14 seanstır. Bu sayı cilt ve kıl yapısına göre değişebilir. Hormonal bozukluklar seans sayısını etkileyebilir.
9- Kıl yoğunluğu her seansta ortalama %15-20 kalıcı olarak azalmaktadır, farkı ancak 3. seanstan itibaren belirgin olarak görebilirsiniz. Seanslarınıza düzenli devam ederseniz ilk seanstan sonra kıl sorunu yaşamayabilirsiniz.
10- Büyük bölgeler (kol-bacak-sırt-göğüs-genital) için her seanstan sonra 15-20. günler arasında ücretsiz kontrol seansı hakkınız mevcuttur.(20. günden daha geç yapılan kontroller tedavinin seyrini olumsuz etkiler). Küçük bölgelerde ise tedavinin seyrine katkısı olmadığından kontrol seansı uygulamaya gerek yoktur.
Cilt ve kıl tipine göre 4 ve 8 seans arası uygulama ile yüksek başarı elde etmenin mümkün olduğu bu sistemlerde, önemli olan sağlıklı bir şekilde en etkin sonucu almaktır. Zaten etkinliği ispatlanmış yeni teknoloji sistemleri kullandığınızda seans sayınız da azalacak ve dolayısıyla sizin için toplam maliyeti düşürecektir. Peki burada dikkat edilmesi gereken tek konu maliyet mi sizce? Rekabetin arttığı ortamda fiyatların ucuz ülkelerden getirilen taklit sistemlerle fiyat düşürülmesi bir çözüm müdür sizce? Hayatınız boyunca rahat edeceğiniz bir işlem olsa da önceliği güvenilir ve etkili bir sisteme vermeniz çok önemli. Unutmayın ki sarı, beyaz, kızıl kıllarda lazer etkili değildir. O yüzden bu sistemlerde nelerin mümkün olup nelerin mümkün olamadığını da bilmek çok önemlidir. O yüzden siz siz olun doktor kontrolündeki ve bu alanda uzman merkezlerde bu tarz uygulamaları yaptırın. Uygulamasının klinik etkisinin eski sistemlere göre çok daha yüksek olduğunun ispatlanması ve zaman, her mevsim uygulama gibi önemli avantajları ile tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en çok tercih edilecek sistemlerden biri olmaya aday… Lazerli epilasyon tedavisinde umut veren, önemli bir yenilik. Bu yepyeni yöntem hem hastalar hem de uygulama yapılan kişiler için bir çok avantaja sahip diyebiliriz. Diode Lazer gerçekten çok dikkatli kullanılması gereken bir sistem. Dünyada da medikal epilasyon tedavileri çoğunlukla alexandrite ve diode lazerler ile yapılıyor. Lazer Epilasyon sistemlerinin başarısı; lazerlerin kıl dışındaki dokulara fazla zarar vermeyip daha seçici davranarak, kıl köküne ve onu besleyen damar sistemine daha fazla enerji verebilmesidir. Diode lazerin diğer iki lazer dalga boyu özelliklerinden farkı ise hem daha derine gidebilmesi hem de yüksek enerjileri daha emniyetli bir şekilde ışın verebilmesindendir.
Üst üste yapılacak acıtmayacak kadar düşük, ama çok sayıda yapılan atışlarla alexandrite lazerle aynı sonuçlar alınmaktadır. Ütüleme modu bilinenin aksine yeni bir LAZER kaynağı ( Alex, Diode, ND Yag vb. ) olmayıp, Diode Lazerlerin hızlandırılmış şeklidir. Bu hızlı atış modu hastaya daha soft bir acı hissi duymasını sağlar.Acıyı klasik atış modunda bir anda hissederken, ütüleme modunda ise yavaş yavaş artan bir acı olarak algılayabilirisiniz. Fakat sonuçlar her iki moddada aynıdır.
